Senaat botst met kabinet over renovatie Binnenhof

Het laatste woord over de renovatie van het Binnenhof is nog niet gezegd. De Tweede Kamer en het kabinet willen een totale sluiting van het complex voor ruim vijf jaar.  Maar de Senaat voelt veel meer voor een andere variant.

Die kost 7 miljoen euro extra en daarbij kunnen Eerste Kamer, premier en Raad van State al na hooguit drie jaar terugkeren op het Binnenhof.

De Eerste Kamer wil het overleg met verantwoordelijk minister Stef Blok meteen na het zomerreces hervatten, zo deelde de voorzitter, Ankie Broekers-Knol, hem dinsdag mee.

Broekers-Knol herhaalt dat het Binnenhof zo kort mogelijk verlaten dient te zijn: "Voor ons blijft het uitgangspunt dat de parlementaire democratie zoveel mogelijk zichtbaar blijft aan het Binnenhof en dat de Eerste Kamer het Binnenhof niet langer verlaat dan strikt noodzakelijk."

Breed draagvlak

Ze wijst erop dat een "zo breed mogelijk draagvlak" nodig is voor de verbouwing en de manier waarop. Ze rekent erop dat Blok geen stappen neemt voordat hij met de Eerste Kamer heeft gesproken en tot die tijd ook zijn mond houdt naar buiten toe.

Broekers-Knol gaat intussen kijken naar een andere locatie voor Prinsjesdag. De Tweede Kamer vindt het geen gezicht als de koning met zijn Gouden Koets in een bouwput arriveert om de Troonrede voor te lezen. Volgens de senaatsvoorzitter, hoofdverantwoordelijke voor de plechtigheid, zijn er geen grondwettelijke bezwaren om het ergens anders, zelfs buiten Den Haag, te doen.

Lees meer over:
Tip de redactie