Het Openbaar Ministerie gaat het ministerie van Financiën niet vervolgen voor het mogelijk beïnvloeden van getuigen in een rechtszaak tegen de Belastingdienst.

De Rijksrecherche voerde onderzoek uit naar de zaak in opdracht van het OM, maar hieruit is niet gebleken dat medewerkers van de Belastingdienst zouden zijn beïnvloed om te zwijgen of dat er andere strafbare feiten zouden zijn gepleegd, meldt het OM dinsdag.

Onder de verantwoordelijke personen die vervolgd konden worden waren staatssecretaris Eric Wiebes en minister Jeroen Dijsselbloem. Ze hadden maximaal vier jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

In 2009 verkocht een tipgever gegevens van zwartspaarders aan de Belastingdienst. In een rechtszaak wilden enkele zwartspaarders de naam van de tipgever, maar in de zaak beriepen twee ambtenaren zich op hun zwijgrecht.

Het ministerie werd er door het gerechtshof van verdacht dat het in de rechtszaak over zwartspaarders aan getuigen zou hebben gevraagd om niet de waarheid te spreken terwijl zij geen verschoningsrecht hadden.