Het Nederlandse leger zal voorlopig geen gebruik meer maken van het type mortier waarmee woensdag in Mali een ongeluk is gebeurd. Daarbij kwamen twee militairen van de Luchtmobiele Brigade om het leven en een derde raakte ernstig gewond.
 

Dat maakte het ministerie van Defensie bekend. "Het gaat om een standaardprocedure", aldus minister Jeanine Hennis-Plasschaert donderdag. De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) pleitte er woensdag al voor om deze mortier voorlopig niet meer in te zetten.

Het ongeval laat volgens de minister opnieuw zien dat het militaire werk "in alle opzichten kwetsbaar is". Vorig jaar kwamen in Mali twee vliegers van een Apache door een ongeval tijdens een oefening. Dat ongeluk was het gevolg van een technisch falen bleek later.

Commando's

De draagbare 60 mm-mortieren worden alleen gebruikt voor opleiding en ter voorbereiding van missies, aldus het ministerie. Ook op uitzendingen worden ze gebruikt. Naast de Luchtmobiele Brigade beschikken ook mariniers en commando's over dit wapen. Het gaat om de van origine Franse Hotchkiss-Brandt-mortieren die eind jaren zeventig zijn omgebouwd.

De marechaussee onderzoekt onder leiding van het Openbaar Ministerie de oorzaak van het ongeval. Een team onderzoekers vertrekt zo spoedig mogelijk naar het Afrikaanse land. Hoe lang het onderzoek gaat duren, kan Hennis niet zeggen.

Herdacht

In de Tweede Kamer zijn donderdagmiddag de twee Nederlandse blauwhelmen herdacht. Kamervoorzitter Khadija Arib wenste veel kracht toe aan hun familie, vrienden en collega's in ''deze donkere, moeilijke tijd''. 

Een derde Nederlandse militair raakte zwaargewond bij de oefening. Hij is inmiddels geopereerd in een militair hospitaal in Kidal. De waardering in de Kamer geldt ook hem, zo bleek uit de woorden van Arib.

Arib zei dat er in de Kamer het grootste respect is voor de militairen: ''Het zijn militairen die, onder moeilijke omstandigheden, het goede wilden doen en het verschil wilden maken. Dat vereist betrokkenheid en moed. Ik hoop dat die wetenschap hun nabestaanden, ergens, enige troost biedt. In ons hoofd en in ons hart zijn wij bij hen.'

De omgekomen 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld waren afkomstig van de mortiergroep van de Charlie-compagnie van 13 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade in Assen. De gewonde militair komt uit dezelfde eenheid.

Kidal

Het ongeluk gebeurde ten zuiden van Kidal, op bijna driehonderd kilometer van Gao. Daar is de Nederlandse hoofdmacht gestationeerd voor deelname aan de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma).

Arib herinnerde eraan dat koning Willem-Alexander juist vorige maand in het Kamergebouw een monument onthulde voor militairen die na de Tweede Wereldoorlog bij conflicten en tijdens missies zijn omgekomen.

Het is een digitaal scherm waarop de namen van deze gevallenen worden getoond. De Kamer heeft nu de verdrietige taak twee namen aan die lijst toe te voegen, aldus Arib.

Condoleances

Duizenden mensen hebben donderdag een condoleance geschreven aan de nabestaanden van twee omgekomen militairen op de website van het ministerie van Defensie.

Na sluiting van het register worden de condoleances aan de nabestaanden overhandigd.