Minister Henk Kamp van Economische Zaken erkent dat hij fout is geweest met het gebruik van zijn privémailadres voor zijn werk. 

Het was niet de aangewezen werkwijze, zo schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.

''Ik realiseer mij dat het frequent voeren van zakelijke communicatie via mijn privé-e-mailaccount niet de aangewezen werkwijze was'', aldus Kamp.

''Ik ben mij er daarbij onvoldoende bewust van geweest dat, gezien de aard van mijn werkzaamheden, de door mij gebruikte privé-e-maildienst minder geschikt was.'' Kamp heeft niet het beeld dat er staatsgeheime informatie op zijn privé e-mailaccount stond. 

Niet de enige

Overigens schrijft Kamp dat hij niet de enige bewindspersoon is die zijn privé e-mail gebruikt voor zakelijke berichten. Alle kabinetsleden hebben premier Mark Rutte hierover geïnformeerd en sommigen hebben hem laten weten dit "in verschillende mate" te doen. 

Er wordt daarbij wel rekening gehouden met de informatie die wordt verstuurd, staatsgeheime informatie wordt niet gedeeld. Er zijn ook ministers en/of staatssecretarissen die zakelijk en privé e-mailverkeer strikt gescheiden houden. Kamp laat in het midden wie het zijn en om hoeveel bewindslieden het gaat.

Phishingaanval

In juli 2014 deed Kamp aangifte van het hacken van zijn privéaccount. Tijdens een onderzoek is vastgesteld dat het waarschijnlijk om een ongerichte aanval ging. De minister zou het slachtoffer zijn geworden van een algemene phishingaanval waarbij mensen worden verleid hun gebruikersnaam en wachtwoord op een malafide site in te vullen.

Kamp noemt het gebruik van zijn zakelijke account buiten het ministerie omslachtig en niet gebruiksvriendelijk.

Kamp liet in eerste instantie weten dat hij zijn privémail zakelijk blijft gebruiken omdat hij dat het makkelijkst vindt. "Zo is het", aldus de bewindsman tegen het televisieprogramma Nieuwsuur.

Verwijderd

Daar komt hij nu op terug. "Het gebruik van mijn privé email-account voor werkgerelateerde mailverkeer heb ik inmiddels beëindigd en op mijn verzoek zijn de emails uit mijn privé-email-account verwijderd en afzonderlijk opgeslagen", schrijft Kamp. Hij wijst er op dat het gebruik van een privéaccount voor zakelijke e-mails niet verboden is.

Kamerlid Kees Verhoeven (D66) had de handelwijze naïef en onoplettend genoemd. Hij benadrukte dat vooral ministers en het kabinet doelwit zijn van hackers uit bijvoorbeeld China en Rusland. 

Verhoeven noemt het zorgelijk dat niet kan worden uitgesloten of er staatsgeheimen zijn gelekt.