Prinsjesdag moet tijdens de jarenlange renovatie van het Binnenhof ergens anders worden gehouden. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer, zo blijkt uit een voorstel op initiatief van Kamerlid Ingrid de Caluwé van de VVD.

Het kabinet wil de koning tijdens de verbouwing gewoon de Troonrede in de Ridderzaal laten uitspreken. Niet alleen de VVD, maar ook de PvdA, de SP en 50PLUS vinden dat geen goed idee. Ten eerste moet de renovatie worden stilgelegd voor de plechtigheid en loopt die dus vertraging op.

Ten tweede lijkt het de partijen maar een sneue vertoning: het koninklijk paar in zijn Gouden Koets in een bouwput zonder publiek en muziekkorps.

Dus verzoeken ze verantwoordelijk minister Stef Blok ''de verbouwing van het Binnenhof niet te verstoren door het accommoderen van Prinsjesdag op een weinig feestelijk Binnenhof.'' Dan is het aan de voorzitter van de Eerste Kamer een andere plek te vinden voor de jaarlijkse plechtigheid.

In een reactie zei minister Blok donderdag dat "zij dat eigenlijk gewoon zelf moeten weten". De Eerste en Tweede Kamer zijn de organiserende partij van het evenement. Hij laat het oordeel over de kwestie dus aan de parlementariërs en legt zich neer bij hun oordeel.

Het is nu in de eerste plaats aan de voorzitter van de Eerste Kamer om een andere plek te vinden voor de jaarlijkse plechtigheid.

In 2020 start de renovatie van het Binnenhof, die in totaal 5,5 jaar zal gaan duren.