De PvdA wil dat het kabinet onderzoekt of Nederlandse Pegida-leden die burgerpatrouilles voeren langs de grens tussen Bulgarije en Turkije strafbare feiten plegen en of hen een uitreisverbod kan worden opgelegd.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken heeft daar woensdag Kamervragen over gesteld. "Die lui hebben niets in Bulgarije te zoeken", stelt Kuiken. "Dat Pegida een foute club is weten we al langer. Dit gaat een volgende grens over."

De groep zegt de grens te willen bewaken tegen migranten die illegaal Europa binnenkomen. Ook Nederlandse-leden van Pegida patrouilleren mee.

Kuiken is van mening dat de "rechtsextremistische Nederlanders een gevaar kunnen opleveren" en met hun acties "bijdragen aan een verdeelde samenleving".

Protest tegen Frontex

Onder meer Erwin Wagensveld, de Nederlandse voorman van de anti-islambeweging Pegida, is samen met andere gemaskerde mannen op foto's te zien.

De groep heeft verschillende materialen bij zich, waaronder kapmessen. Deze zouden volgens de groep enkel nodig zijn tegen de bebossing."We hebben ooit een paar mensen met kabelbinders moeten vastzetten. Uit zelfverdediging was dat, zonder dat ze ook maar één verwonding hebben opgelopen."

Migranten die worden aangetroffen zullen volgens Wagensveld worden overgedragen aan de grenspolitie. Als reden voor de patrouilles noemt hij het niet slechte functioneren van Frontex. "Als Frontex het niet doet, doen wij het", zegt hij in de Telegraaf. Wagensveld noemt de actie een burgerwacht op Europese schaal.

De groep die de patrouilles uitvoert zegt vooral uit te kijken naar mensen uit Pakistan of Afghanistan. Er zou niet specifiek gekeken worden naar vluchtelingen uit Syrië.

'Niet wenselijk'

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) noemt het niet wenselijk dat burgers zoals de leider van de Nederlandse tak van de anti-islambeweging Pegida langs de Bulgaars-Turkse grens illegale asielzoekers proberen op te pakken.

"Lidstaten moeten de grens bewaken", verklaarde de bewindsman woensdag. Volgens hem heeft de Bulgaarse overheid ook geen behoefte aan deze vorm van hulp. Zijn indruk is dat de Bulgaren "niet laks" zijn als het gaat om de bewaking van de grenzen.

Demonstreren

Kuiken keurt de patrouilles af en vindt dat de anti-islamgroep moet kunnen demonstreren. "Dat mag hier in Nederland en ook in Bulgarije. Maar met deze patrouilles nemen ze actief deel aan grensbewaking die niet bij burgers past. Ik ben bang dat zij met hun acties vluchtelingen in gevaar brengen."