Het is voor jongeren onder de achttien geen probleem om alcohol te kopen in de sportkantine, horeca of via online bezorgservices.

Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) woensdag aan de Kamer na eigen onderzoek. Hij noemt de cijfers "ongehoord" en "zorgwekkend".

De onderzoekers lieten een groep van 17-jarige 'mysterykids' op verschillende manieren testen of zij aan alcohol of sigaretten konden komen.

Uit de cijfers blijkt dat over het geheel aan alcoholverkoop in slechts 36 procent van de gevallen wordt nageleefd. Bij tabak ligt dit percentage op 41 procent. Overigens is dit in beide gevallen wel een forse verbetering ten opzichte van vorig jaar.

Verkoop alcohol

Bron: Ministerie VWS© NU.nl/Jerry Vermanen

In sportkantines, cafetaria's en andere vormen van horeca ligt de alcoholcontrole tussen de 15 en 30 procent. Bij slijterijen en supermarkten tussen de 60 en 65 procent.

Bij de verkoop van tabak valt op dat de naleving op tankstations fors is verbeterd: van 17,8 procent naar 52,9 procent. Verder blijven ook daar de horeca-ondernemingen achter.

Naming en shaming

"Opnieuw blijven verstrekkers als sportkantines en horeca fors achter in prestaties. En omdat de prestaties zo verschillen, wil ik meer focus op die verstrekkers waar de naleving slecht is", stelt de staatssecretaris.

"Daarom vraag ik gemeenten hun lokale toezicht meer te richten op de slecht presterende partijen en wil ik meer naming en shaming". aldus Van Rijn.

Ook wil hij bezien hoe de naleving van de thuisbezorgdiensten kan worden verbeterd. Dat toezicht is lastig voor gemeenten, omdat deze bedrijven vaak in de hele regio actief zijn.