De Europese Commissie verwacht niet voor september 2017 een verzoek van Groot-Brittannië om uit de Europese Unie te mogen treden. 

Dat meldt het Duitse weekblad Wirtschaftswoche op basis van bronnen binnen de Europese Commissie.

De Commissie gaat ervan uit dat de Britse regering de tijd neemt om de brexit voor te bereiden. Een beroep op artikel 50 van het Verdrag van Lissabon wordt niet voor de parlementsverkiezingen in Frankrijk en Duitsland verwacht, op zijn vroegst in september 2017.

Dat de Britten de tijd nemen alvorens het verzoek tot uittreding in te dienen ligt volgens de bronnen van Wirtschaftswoche voor de hand: zodra Londen artikel 50 aanroept begint de klok te lopen. De onderhandelingen dienen volgens het EU-verdrag binnen twee jaar te worden afgerond, al kan deze periode in theorie verlengd worden.

Zo snel mogelijk

Direct na de uitslag op 24 juni lieten de Europese leiders, waaronder premier Mark Rutte als toenmalig EU-voorzitter, bekend dat het Verenigd Koninkrijk zo snel mogelijk de Europese Unie moet verlaten, "hoe pijnlijk dat proces ook is".

Naast Rutte ondertekende ook Donald Tusk (voorzitter van de Europese Raad), Martin Schulz (voorzitter Europees Parlement) en Jean-Claude Juncker (voorzitter Europese Commissie) de verklaring.  

Met name van Juncker lijkt het een opmerkelijk standpunt, omdat dit tegenstrijdig is met wat de bronnen tegen het Duitse weekblad stellen.

De Britten hebben er nooit een geheim van gemaakt niet overhaast met de officiële uittreding te willen beginnen. Alleen zij kunnen artikel 50 in werking zetten.