Premier Mark Rutte sprak dinsdag het Europees Parlement in Straatsburg toe om verantwoording af te leggen over het Nederlandse EU-voorzitterschap van de afgelopen zes maanden. Hij zei trots en teleurgesteld te zijn.

Rutte toonde zich trots op de "concrete resultaten" die het afgelopen halfjaar zijn behaald. Maar het Britse Brexitbesluit stelde hem teleur. Hij beschreef dat als een "schokgolf".

"Dit creëert een groot probleem. We zijn op onontgonnen terrein. En zelfs als we deze scheiding perfect oplossen, zijn onze problemen niet verdwenen."

De premier doelde hiermee op het brede euroscepticisme in Europa. Hij stelde daar tegenover dat Europese samenwerking resultaten kan opleveren die individuele lidstaten nooit alleen zouden kunnen bereiken.

Video: Rutte: 'Brexit creëert een groot probleem'

Turkije

Als "duidelijkste" voorbeeld hiervan noemde Rutte de afspraken met Turkije over migratie, maar ook de strijd tegen terrorisme en de Europese interne markt. De afspraken over de "voltooiing" hiervan zijn erg belangrijk, betoogde Rutte.

De Brexit is echter reden om niet "blind" naar meer politieke integratie en een federaler Europa te streven. "Want dat zou een ontkenning zijn van het sentiment dat nu bij veel Europeanen leeft. Het debat moet nu gaan over minder bureaucratie en regelgeving."

Nieuwsuur

Tijdens een interview met Nieuwsuur maandagavond reflecteerde de premier ook al op het voorzitterschap, maar stond hij ook stil bij de Brexit.

Volgens hem lijkt de hele Brexit "een spelletje" te zijn geworden, omdat steeds meer sleutelfiguren zijn afgetreden. Het vertrek van UKIP-leider Nigel Farage, de grootste voorvechter van de Brexit, noemde hij "schandalig".

'Niet ontevreden'

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie afgelopen vrijdag zei de premier "al met al niet ontevreden" te zijn over het Nederlandse voorzitterschap. Niet alles is gelukt, maar er is volgens hem veel om met "enige tevredenheid" op terug te kijken.

De premier stelde toen dat Nederland als voorzitter weinig kon doen aan de Britse Brexit.

Het doel was om "concrete resultaten" te boeken. "Pragmatisch en dat is in een aantal gevallen ook gelukt", aldus de premier. Hij noemde naast het terugdringen van de migratie vanuit Turkije als voorbeeld ook een akkoord over het uitwisselen van passagiersgegevens in de luchtvaart in de strijd tegen terrorisme.

De besluitvaardigheid en de goede voorbereiding van het Nederlandse voorzitterschap werden gewaardeerd door de andere EU-lidstaten, merkte Rutte. 

Beperkt

Nederland was vanaf januari een halfjaar de voorzitter van de Europese Unie. De voorzitter leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie, ook wel bekend als de Raad van Ministers. Daarin zitten alle ministers van de lidstaten, de raad controleert samen met het Europees Parlement de wetten van de Europese Commissie.

Ook stelt de voorzitter de agenda van de Raad samen. Daarmee kan het prioriteiten stellen en zijn stempel op het beleid drukken. De overleggen tussen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU-landen staan wel onder leiding van EU-president Donald Tusk.

Slowakije nam vrijdag de voorzittershamer over.