Nederland heeft de meeste doelen die door de Europese Unie zijn gesteld voor 2020 nog niet behaald. Als het gaat om hoogopgeleiden voldoet Nederland wel ruimschoots.

Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het CBS.

In 2010 hebben de EU-lidstaten acht kerndoelstellingen vastgesteld op de thema’s onderwijs, klimaat en energie, arbeidsparticipatie, onderzoek en ontwikkeling en armoedebestrijding. Deze zijn per land afgestemd alleen voor armoedebestrijding geldt gezamenlijk doel. Het streven is om deze doelen voor het einde van 2020 te hebben behaald.

Nederland loopt vooral nog erg achter als het gaat om de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling en het gebruik van duurzame energie.

Dat ons land bij lange na niet aan de energiedoelstellingen zit, heeft te maken met ons relatief grote aardgasverbruik. In 2015 werd 5,8 procent van de hier geconsumeerde energie hernieuwbaar opgewekt, waar de doelstelling 14 procent is voor eind 2020.

Met de diverse targets op het gebied van onderwijs is Nederland wel vergevorderd. Ook de zogeheten arbeidsparticipatie gaat de goede kant op. Het risico op armoede en sociale uitsluiting hier was volgens de meeste recente meting in 2014 wel wat opgelopen, maar met dit cijfer scoort Nederland toch goed vergeleken met andere Europese landen.

Zorgelijk

Vakbond CNV vindt het vooral zorgelijk dat Nederland het thema onderzoek en ontwikkeling niet op orde heeft. ''Er verdwijnen veel banen, kijk naar de recente ontwikkelingen bij winkels, warenhuizen, thuiszorg en banken. Willen we meer mensen aan de slag krijgen, dan moeten we meer investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dat we daarin achterlopen is een slecht teken'', aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen in een reactie.

Met de diverse doelstellingen op het gebied van onderwijs is Nederland wel vergevorderd. Ook de zogeheten arbeidsparticipatie gaat de goede kant op. Het risico op armoede en sociale uitsluiting hier was volgens de meeste recente meting in 2014 wel wat opgelopen, maar met dit cijfer scoort Nederland toch goed vergeleken met andere Europese landen.