Diepzeevissen waarschijnlijk verboden in de Atlantische Oceaan bij Europa

Diepzeevissen wordt waarschijnlijk verboden vanaf een diepte van 800 meter in de Atlantische Oceaan bij Europa. Daarover is donderdag een politiek akkoord gesloten in Brussel.

Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de bescherming van zeldzame haaien, octopussen, kwetsbare planten en diepzeekoralen op plekken waar de sleepnetten nog wel zijn toegestaan.

Daarmee is met deze deal een goed evenwicht gevonden tussen natuurbescherming en verantwoorde exploitatie door vissers, aldus staatssecretaris en tijdelijk EU-voorzitter Martijn van Dam (Visserij).

Vooral Franse, Spaanse, Portugese, Britse, Ierse en Duitse schepen vissen in de diepzee in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Zij moeten alles wat ze vangen rapporteren en een op de vijf schepen moet een wetenschapper aan boord hebben die de betrouwbaarheid van de gegevens waarborgt.

De Europese Commissie rapporteert hier jaarlijks over en kan de vangstbeperkingen zo nodig uitbreiden.

Milieuorganisaties

De milieu- en natuurorganisaties verenigd in de Deep Sea Conservation Coalition noemen sleepnetvissen een van de destructiefste manieren van vissen. Zij hadden het liefst een verbod vanaf 600 meter gezien, omdat al het leven op de diepzeebodem zich heel langzaam voortplant en herstel dus heel lang duurt.

Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement, waarna de nieuwe wetgeving naar verwachting eind dit jaar van kracht kan worden.

Lees meer over:
Tip de redactie