De Nederlandse overheid gaat informatie van veiligheidsdiensten delen met Nederlandse vliegtuigmaatschappijen, zodat de vliegers een betere inschatting kunnen maken van de vliegveiligheid.

Dat schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De vertrouwelijke informatie zal in een speciale groep met elkaar gedeeld worden.

Zo worden bijna twee jaar na de aanslag op vlucht MH17 alsnog afspraken gemaakt over het delen van dreigingsinformatie. De Tweede Kamer drong hier al langer op aan.

Afgesproken is dat de inlichtingendiensten AIVD en MIVD geen wettelijke taak krijgen om actief onderzoek te doen naar de vliegveiligheid. Wel wordt informatie, die door bijvoorbeeld ander onderzoek wordt verkregen, met de maatschappijen gedeeld.

Conflictgebied

De vliegmaatschappijen blijven zelf verantwoordelijk voor de keuzes om al dan niet over een conflictgebied te vliegen.

D66-Kamerlid Salima Belhaj noemt de informatieuitwisseling "een eerste stap", maar is nog niet tevreden. "De verschrikkelijke MH17-ramp is nu bijna twee jaar geleden. In het convenant wordt nu de bestaande praktijk vastgelegd."

Zij wil dat de inlichtingendiensten gericht informatie verzamelen om luchtvaartmaatschappijen te helpen om risico's in kaart te brengen over het vliegen over conflictgebieden. Zij vindt ook dat de luchtvaartmaatschappijen de bestaande en voorgenomen vliegroutes openbaar moet maken, zodat de consument weet of over een conflictgebied wordt gevlogen.