Twaalf veteranen van Dutchbat III stellen de Nederlandse Staat na ruim twintig jaar bij de rechter aansprakelijk, omdat ze op een "onmogelijke missie" zijn gestuurd.

Ze vinden dat de overheid "ernstig nalatig en onzorgvuldig is geweest", melden hun advocaten Michael Ruperti en Klaas Arjen Krikke.

Oud-Dutchbatcommandant Thom Karremans steunt het initiatief. Dat heeft zijn advocaat Geert-Jan Knoops donderdag laten weten.

Karremans vindt dat er tot nu toe te weinig is gedaan om genoegdoening en eerherstel te geven aan de Nederlandse VN-militairen die in Srebrenica waren gestationeerd. Hij sluit niet uit dat hij in de toekomst zelf ook juridische stappen onderneemt.

De militairen van Dutchbat III die in VN-verband opereerden, waren in 1995 in de Bosnische enclave Srebrenica om de Serven af te schrikken en de lokale bevolking te beschermen.

Uiteindelijk konden ze alleen machteloos toekijken hoe bijna 8.400 moslimmannen en -jongens door de Serven werden afgevoerd en vermoord door Bosnisch-Servische eenheden onder leiding van Ratko Mladic.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) erkende zaterdag nog eens tijdens de Veteranendag dat het een opdracht was "die - reeds op voorhand - onuitvoerbaar was". Ruperti: "Dutchbat werd op een kansloze missie gestuurd zonder adequaat te zijn voorbereid, zonder voldoende middelen en capaciteiten en met een zwakke informatiepositie."

Lijdzaam

De twaalf waren toen zeer jonge soldaten, korporaals en onderofficieren, zegt advocaat Ruperti. "Ze hebben lijdzaam moeten toezien hoe de humanitaire ramp zich voor hun ogen voltrok."

Door het optreden van de regering voor en tijdens de missie, waren de militairen onmachtig om de schade voor de burgerbevolking en henzelf te voorkomen en te beperken, concludeert de advocaat.

"Ruim twintig jaar is Dutchbat III verantwoordelijk gesteld voor het falen van de missie, omdat de regering niet openlijk erkende dat het bataljon willens en wetens op een onuitvoerbare missie werd gestuurd", zegt Ruperti. "De twaalf veteranen ondervinden hierdoor onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied."

De huidige interne regelingen bij Defensie om de veteranen te compenseren, voldoen niet in deze zaak, stelt de raadsman. De veteranen stappen daarom naar de onafhankelijke rechter.

Compensatie

Een werkgroep van Dutchbatveteranen die in gesprek is met minister Hennis. "Het staat elke individuele veteraan vrij om een andere weg te bewandelen", laat een woordvoerder weten.

Hij laat weten dat compensatie een gesprekspunt is, maar dat zorg en waarheidsvinding voor hen ook erg belangrijk zijn. "Hierin zijn al waardevolle stappen gezet. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) is ingeschakeld om te kijken of er aanleiding is om aanvullend onderzoek."

Ze vinden het onaanvaardbaar dat de overheid zelf een oordeel zou moeten vellen over haar eigen rol in het drama en vervolgens zelf bepaalt of en hoe de veteranen worden gecompenseerd.

Defensie wil niet inhoudelijk reageren op de stap van de veteranen.

Bronnenonderzoek

In december werd bekend dat het  NIOD op verzoek van het kabinet bronnenonderzoek doet naar de val van Srebrenica. Aanleiding waren uitspraken van Joris Voorhoeve, in 1995 de verantwoordelijke minister.

Hij verklaarde afgelopen zomer in het tv-programma Argos dat een geheime afspraak tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de reden is geweest dat Nederlandse VN-militairen in de Bosnische moslimenclave in juli 1995 geen luchtsteun hebben gekregen.