Gemeenten willen zware hagelbuien bestempelen als nationale ramp

Dertien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten willen dat de overheid het noodweer van vorige week beschouwt als nationale ramp. 

Zij hebben een brief van die strekking woensdag overhandigd aan staatssecretaris Martijn van Dam, die een bezoek brengt aan het getroffen gebied.

Zij noemen het noodweer van begin juni en ook dat van 23 en 24 juni ''zeer extreem''. Burgers en agrarische ondernemers zijn zwaar getroffen, schrijven de gemeenten Mook en Middelaar, Gennep, Bergen, Venray, Venlo, Horst a/d Maas, Beesel, Leudal, Peel en Maas, Weert, Nederweert, Maasgouw en Roermond in de brief.

Zij vinden het ''meer dan redelijk'' dat de Wet tegemoetkoming van schade bij rampen in werking treedt. ''Vanwege de omvang van de schade vrezen wij dat anders vele gezonde bedrijven in onze regio’s in financiële problemen komen en mogelijk bezwijken, met alle gevolgen van dien'', aldus de brief.

Verzekeren

Tijdens een bezoek aan de getroffen boeren woensdag heeft Van Dam gezegd dat het Rijk geen geld heeft om de boeren te compenseren. "Boeren moeten en kunnen zich hiervoor verzekeren," zegt een woordvoerder van de staatssecretaris volgens Omroep Brabant.

De schade van vorige week wordt geschat op een half miljard euro.

Video: Zware hagelbuien in Noord-Brabant

Lees meer over:
Tip de redactie