Staatssecretaris moet besluit kuikenbroederijen opnieuw bekijken

De overheid moet opnieuw kijken naar de leefomstandigheden van kuikens in zogenoemde broederijen. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven woensdag bepaald. 

Stichting Wakker Dier had een zaak aangespannen over de broederijen.

De kuikens op de broederijen worden nadat ze uit hun ei zijn gekropen geleverd aan leghen- of vleeskuikenbedrijven. Tot die verhuizing worden de kuikens echter niet gevoerd.

De staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam oordeelde in 2013, leunend op onderzoek van de Universiteit Wageningen, dat kuikens 72 uur kunnen interen op reserves in de dooierzak en besloot daarom niet in te grijpen bij de broederijen.

Wakker Dier bestrijdt dat de kuikens zo lang zonder water of voedsel kunnen. Het College meent dat de wetenschappelijke literatuur over de kwestie niet eenduidig is en vernietigde het besluit van de staatssecretaris.

De huidige staatssecretaris moet de Universiteit Wageningen confronteren met de kritiek van Wakker Dier en nader onderzoek laten doen naar broederijen. Daarna moet een nieuw besluit worden genomen.

Lees meer over:
Tip de redactie