Regeringsleiders bijeen voor overleg over toekomst EU

De regeringsleiders en staatshoofden van de EU zijn woensdagochtend bijeengekomen in Brussel om over de toekomst te praten.

Dinsdagnacht hebben zij afscheid genomen van de Britse premier David Cameron. Die is dan ook niet bij het ontbijt.

"Het gaat niet over Cameron vandaag, het gaat nu over ons, over onze eenheid", zei de Litouwse president Dalia Grybauskaite bij aankomst. "Natuurlijk gaan we verder, wie zou ons stoppen? Migratie en economische groei liggen nog steeds op tafel."

Volgens premier Mark Rutte hebben niet alleen de Britse kiezers zorgen over Europa. "Ook in veel andere landen bestaan ze."

Video: Regeringsleiders in Brussel voor overleg over toekomst EU 

Noodzaak

"Meer dan ooit hebben we een verenigd Europa nodig", zei ook de Luxemburgse premier Xavier Bettel. De Belgische premier Charles Michel benadrukte de noodzaak een strategie te ontwikkelen om de nieuwe relatie met de Britten vorm te geven.

EU-president Donald Tusk kondigde dinsdag al aan dat de 27 in september opnieuw bijeenkomen voor een vervolgdiscussie. "Dan praten we hier verder over, want de situatie is buitengewoon", zei Grybauskaite. "Als het nodig is doen we het eerder."

Europese leiders pleitten de afgelopen week al voor een nieuwe start voor het Europese project. Oost-Europese landen willen dit aangrijpen om de EU radicaal om te gooien, en veel meer macht te geven aan de nationale parlementen, ten koste van Brussel.

Schotland

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft woensdag in Brussel herhaald dat Schotland "vastbesloten is" om in de EU te blijven. Tijdens het Brexit-referenfum stemde het merendeel van de Schotten tegen een vertrek uit de EU.

Sturgeon had woensdag een ontmoeting met voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz. Na de uitslag van het referendum vrijdag gingen direct stemmen op dat de Schotten opnieuw wilden beslissen over hun onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. In 2014 stemde een meerderheid van de Schotten nog tegen een afscheiding.

Lees meer over:
Tip de redactie