D66 pleit voor sterker Europees Parlement

Als het aan D66 ligt kan ook het Europees Parlement initiatieven nemen voor Europese wetten en regels.

Dat zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven tegen NU.nl.

In tegenstelling tot andere partijen is D66 van mening dat Europa juist meer in plaats van minder invloed moet krijgen. "Europa wordt sterker als er een sterker Europees Parlement komt. Dat is de gekozen volksvertegenwoordiging in Europa", aldus Verhoeven.

"Het Europees Parlement zou bijvoorbeeld het recht moeten krijgen om zelf initiatief te nemen, zoals de Tweede Kamer dat ook heeft. Dan kun je veel meer invloed uitoefenen op de besluitvorming."

Volgens Verhoeven wordt Europa momenteel "in de greep gehouden door de verdeeldheid tussen lidstaten". "Als die verdeeldheid niet weggaat kan Europa nooit de grote thema's aanpakken. Dus eensgezindheid zal er moeten komen", aldus de D66'er.

Video: Kamerlid Kees Verhoeven over de macht van de EU 

Lidstaten

Eerder leek D66 voorstander van het weghalen van de macht bij de lidstaten en wilde deze macht volledig neerleggen bij de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Volgens Verhoeven is dat echter te kort door de bocht. "Dat zou betekenen dat de regeringsleiders dan helemaal geen invloed meer hebben. Dat zou niet goed zijn voor het draagvlak", stelt hij. 

"Je moet goed kijken hoe je omgaat met de Europese Raad (raad van regeringsleiders van de lidstaten, red.), de Europese Commissie en het Europees Parlement, maar één van die drie afschaffen is niet de oplossing."

Vetorecht

D66 is dan ook geen voorstander van het afschaffen van vetorecht voor lidstaten. "Ik vind een vetorecht op het moment dat er gekozen wordt voor een gezamenlijke aanpak van belastingontduiking helemaal niet zo goed, maar op een ander moment is een vetorecht weer wel goed. Dus hier moet je naar de inhoud van de onderwerpen kijken."

Verhoeven erkent wel dat de scepsis in en over Europa nog wel even zal aanhouden. "Het is niet zo makkelijk dat je zegt: we schaffen het vetorecht af, maken het parlement sterker en dan is iedereen blij met de Europese Unie. Het zal een ingewikkeld proces zijn wat nog vele jaren kost. Maar het moet daadkrachtiger aan de ene kant en democratischer aan de andere kant", aldus Verhoeven. 

Lees meer over:
Tip de redactie