Zes Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben zaterdag opgeroepen tot een snelle uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. 

De ministers van Buitenlandse Zaken van de zes staten die aan de wieg stonden van de Europese Unie zijn zaterdag in Berlijn bijeengekomen om zich te beraden over de gevolgen van het Britse referendum.

Minister Bert Koenders is namens Nederland aanwezig. Nederland behoort met België, Luxemburg, Italië, Frankrijk en Duitsland tot de deelnemers aan het overleg. Duitsland en Frankrijk willen daarin gemeenschappelijke voorstellen doen voor de verdere ontwikkeling van de EU.

Koenders zegt dat de EU geen "politiek vacuüm" moet accepteren.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zegt zaterdag dat er zo snel mogelijk moet worden begonnen aan de onderhandelingen over de uittreding van de Britten.

Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault zegt dat de Britten snel moet uittreden en uit respect "geen kat-en-muisspel met de EU moeten spelen". Ook roept hij het Verenigd Koninkrijk op om "binnen enkele dagen" een nieuwe premier te kiezen.

In een ontwerpverklaring wordt gesproken van een "flexibele unie", waarin ruimte wordt geboden aan lidstaten die nog niet aan verdere stappen naar integratie kunnen of willen meedoen.

'Geen haast'

De leider van het Vote Leave-kamp zegt dat zijn land alvast informele besprekingen over de toekomstige relatie met de EU kan beginnen alvorens formeel Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking te laten treden.

''Wij zien geen noodzaak om haast te maken met Artikel 50'', met Matthew Elliott. ''Het is het beste als het stof in de zomer neerdwarrelt en dat in die periode informele onderhandelingen worden gevoerd met de overige staten.''

Elliott zei dat het uiteindelijke akkoord over de Britse uittreding een regeling moet omvatten voor alle aspecten van de relatie, inclusief de Britse bijdrage aan de EU, toegang tot de Europese binnenmarkt, uitleveringsverdragen en het zogenoemde 'paspoorten' voor financiële diensten.

Ook Angela Merkel zegt zaterdag geen haast te hebben met de onderhandelingen over de Brexit. "Het hoeft geen eeuwen te duren, maar ik zal niet vechten om het proces te versnellen."

Voorloper

De zes landen die aan het beraad deelnemen richtten in 1957 de Europese Economische Gemeenschap op, de voorloper van de huidige EU. Andere landen die niet zijn uitgenodigd hebben kritiek op de bijeenkomst.

Het besluit van de Britten om uit te treden is officieel niet de aanleiding, want het overleg stond allang gepland. Het zou om een breed overleg over verschillende actuele zaken gaan. De "oude zes" komen vaker bij elkaar.

Belg

De Belgische diplomaat Didier Seeuws moet namens de EU de onderhandelingen met Groot-Brittannië gaan leiden. Seeuws zal binnen de EU-ministerraad de zogenoemde Brexit-taskforce leiden.

Dat bevestigen diplomaten zaterdag naar aanleiding van een bericht in de Belgische krant Het Nieuwsblad.

De diplomaat is geen onbekende voor de leiders van de Europese lidstaten. Seeuws was tot het einde van 2014 als kabinetschef de belangrijkste medewerker van EU-voorzitter Herman Van Rompuy. Hij bereidde in die functie onder meer belangrijke Europese bijeenkomsten voor. De Belg was eerder een van de directeuren binnen de EU-ministerraad. Hij was vroeger woordvoerder van Guy Verhofstadt, die als premier drie Belgische regeringen leidde.

Eurocommissaris 

De Britse eurocommissaris Jonathan Hill heeft zaterdag laten weten op te stappen. Hill is commissaris van financiële stabiliteit, financiële diensten en kapitaalmarkten. "Ik heb het gevoel dat het niet goed is als ik doorga met mijn werk alsof er niets gebeurd is," aldus Hill, die vervolgens zijn ontslag aanbod aan commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Na de uitslag van het referendum vrijdag makten de Europese beurzen een val en daalde de wisselkoers van de Britse pond naar het laagste punt sinds 1985.

Merkel

In de marge van de EU-top maandag en dinsdag in Brussel houden de overige 27 lidstaten een informeel beraad, dan dus voor het eerst zonder de Britten. Merkel voert maandag in Berlijn voorbereidend overleg met de Franse president François Hollande, de Italiaanse premier Matteo Renzi en EU-raadsvoorzitter Donald Tusk. 

Video: Schotse premier Sturgeon wil nieuw referendum over onafhankelijkheid na Brexit

Schotse premier wil nieuw referendum over onafhankelijkheid na Brexit
Schotse premier wil nieuw referendum over onafhankelijkheid na Brexit