Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), gaat in op het verzoek van de SP om in de Tweede Kamer te komen praten over het rentebeleid van de centrale bank.

Dat laat Draghi in een brief aan de financiële commissie van de Kamer weten.

De ECB-president zegt blij te zijn om zijn beleid in het parlement toe te lichten. Draghi komt waarschijnlijk in november naar Den Haag, een precieze datum is nog niet geprikt.

Kamerleden zijn kritisch over de maatregelen die de ECB de afgelopen jaren heeft genomen om de inflatie aan te wakkeren.

Het prijspeilniveau is al geruime tijd erg laag in de eurozone. De centrale bank heeft als voornaamste taak de prijzen op jaarbasis dichtbij maar onder de 2 procent te laten stijgen. Dat is volgens de monetair economen het meest geschikte niveau voor een gezonde economische groei.

Daarom is het belangrijkste rentetarief voor banken in de eurozone naar 0 procent verlaagd. Ook is het omvangrijke opkoopprogramma nog verder uitgebreid van 60 miljard naar 80 miljard euro per maand. Daarbij koopt de ECB sinds begin juni naast staatsleningen ook bedrijfsobligaties op. 

Maatregelen

SP-Kamerlid Arnold Merkies, dat Draghi in eerste instantie uitnodigde eind april, wil weten welke maatregelen de ECB nog meer in petto heeft om de inflatie aan te wakkeren. Hij is verheugd dat Draghi dit nu hoogstpersoonlijk komt toelichten. 

Door de maatregelen dalen de spaarrentes naar historisch lage niveaus en komen pensioenfondsen, die baat hebben bij een hoge rente, in de problemen. Huizenkopers profiteren juist van de maatregelen, de hypotheekrente daalt namelijk ook.