De Europese Unie heeft woensdag het licht op groen gezet om al deze zomer de Europese grens- en kustwacht in te zetten. Die gaat de bewaking van de Europese buitengrenzen versterken.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is opgetogen over het akkoord omdat het opzetten van een Europese grens- en kustwacht een van de prioriteiten was van het Nederlandse voorzitterschap. In februari vroegen de EU-leiders er haast mee te maken.

''Met de Europese grens- en kustwacht kunnen we de migratiestromen beter beheersen en vergroten we onze veiligheid. De lidstaten en het Europees Parlement hebben zich ingespannen om zo snel mogelijk een akkoord te bereiken'', aldus Dijkhoff woensdag.

Ook Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, is tevreden. ''Vanaf nu beschouwt Europa de bescherming van zijn grenzen als een gezamenlijke, solidaire missie.''

Bevoegdheden

Het agentschap krijgt meer bevoegdheden dan zijn voorganger Frontex. De lidstaten moeten permanent 1500 grenswachten paraat hebben staan om snel in actie te kunnen komen als de bewaking van de buitengrenzen onder druk staat.

Ook moeten ze binnen tien dagen materieel leveren als daarom wordt gevraagd, zoals schepen, helikopters of vingerafdrukmachines. Ze zijn herkenbaar aan het blauwe EU-logo met gele sterren.

De EU-landen blijven wel de eerstverantwoordelijke voor de grenscontrole. Als een land weigert bij een crisis de hulp van de EU-kustwacht in te roepen, krijgen de andere lidstaten de mogelijkheid hun landgrenzen te gaan controleren als is vastgesteld dat de paspoortvrije Schengenzone in gevaar is.

De nieuwe dienst gaat bovendien het terugsturen van afgewezen asielzoekers Europees coördineren.

De lidstaten en het Europees Parlement moeten het akkoord nog formeel goedkeuren.