Het onderzoek van de Belastingdienst naar de Nederlandse namen in de Panama Papers brengt tot nu toe niet waar de fiscus op had gehoopt.

"Een eerste gevoel van teleurstelling is niet te onderdrukken", zegt staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over het onderzoek.

Het team van de Belastingdienst dat de Panama Papers onderzoekt, heeft sinds de stukken openbaar zijn gemaakt de helft van de opgedoken zeshonderd Nederlandse namen aan een Burgerservicenummer (BSN) weten te koppelen.

Daaruit kunnen nog niet direct conclusies worden getrokken. "Dat kan nog jaren duren", zegt Wiebes. Hij verwijst daarbij naar eerdere ervaringen met een eerder groot lek van belastingdocumenten in Luxemburg, de zogenoemde Luxleaks. De bewindsman waagt zich daarom op aandringen van D66 niet aan een voorspelling. 

Speciaal team

Sinds april werkt een speciaal team van de Belastingdienst aan de onthullingen van de Panama Papers om belastingontduiking van Nederlandse bedrijven en individuen op te sporen en  eventuele openstaande belastingschulden te innen. 

De informatie is afkomstig van de 11,5 miljoen gehackte documenten van juridisch dienstverlener Mossack Fonseca in Panama, die daardoor al snel zijn omgedoopt in de Panama Papers. Het bedrijf verzorgt vennootschappen voor klanten op plekken waar hun vermogen nauwelijks wordt belast. 

Deze locaties staan bekend als belastingparadijzen. Het is een legale manier van werken, maar de constructie wordt ook gebruikt om belasting te ontduiken of om sancties te omzeilen. Vaak is onduidelijk wie de eigenaar van zo'n bedrijf is, maar door de hack komen nu veel namen bovendrijven.

Video: De grootste namen uit de Panama Papers