D66, SP en ChristenUnie roepen de PVV op om na de moord op de Britse politica Jo Cox goed op te letten welke bewoordingen de partij kiest in het vluchtelingendebat.

Woensdag in een asieldebat in de Kamer noemde PVV’er Sietse Fritsma het kabinet "een gevaar voor de samenleving".

D66’er Sjoerd Sjoerdsma stoorde zich aan de toon van Fritsma, vooral omdat het nog geen week geleden is dat de Britse politica Jo Cox werd vermoord.

Sjoerdsma: "In de week dat politica Jo Cox werd vermoord, zegt de PVV dat het kabinet een gevaar is voor Nederland. Je kan niet het vuur van de haat op laten laaien en verbaasd zijn dat sommige mensen dan daad bij woord voegen. De PVV zou beter moeten nadenken over dit soort taal, want anders heeft de partij nog het meeste weg van een politieke pyromaan."

Cox was tegen een Brexit en kwam op voor de belangen van onder andere Syrische vluchtelingen. De verdachte van de aanslag, Thomas Mair, zou zijn daad vanuit rechtsextremistische gedachten hebben gepleegd. 

Video: Moordenaar Cox arriveert bij rechtbank

Moordenaar Cox arriveert bij rechtbank
Moordenaar Cox arriveert bij rechtbank

Verharding

In het Verenigd Koninkrijk wordt de vraag gesteld in hoeverre de verharding van het politieke debat heeft bijgedragen aan de moord op Cox.

Fritsma bleef erbij dat het kabinet een gevaar voor de veiligheid van Nederland is. Hij verwees naar een artikel in de Volkskrant waarin gesteld wordt dat vanwege de hoge instroom in 2015 duizenden asielzoekers Nederland zijn binnengekomen zonder identificatie en zonder grondige screening op mogelijke terroristische dreiging. 

Bovendien is de kritiek van Fritsma niet gericht op personen in het kabinet, maar op het beleid van "open grenzen" waar asielzoekers "zonder screening" het land binnen kunnen.

In dat geval had de PVV’er volgens Joel Voordewind (ChristenUnie) zijn kritiek dan moeten richten op het beleid en niet het kabinet als een gevaar moet afschilderen.