De Tweede Kamer heeft dinsdag tegen een voorstel gestemd om 200 miljoen euro extra uit te trekken voor rechtspraak, politie en justitie. Oppositiepartijen hadden om het extra geld gevraagd.

De oppositie van links tot rechts hamerde vorige week in de Tweede Kamer op het belang van extra geld. De kerntaak veiligheid staat volgens hen onder grote druk.

De aanpak van zware criminaliteit en mensenhandel blijft liggen, terwijl er personeel weg moet bij de politie, het OM en de rechtspraak, aldus de partijen.

Maar verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) hield vorige week voet bij stuk in een felle discussie over het belang van het geld. Hij vindt dat de problemen binnen de perken blijven.

De politiebonden stuurden dinsdag nog een brief aan premier Mark Rutte. Volgens de bonden laat het kabinet politiemensen in de kou staan. ''U misleidt hen door het beeld te creëren dat de verstrekte financiële middelen voldoende zouden zijn voor de politie en de veiligheidsketen''.

De bonden dreigen dat als de situatie niet verandert, zij een ''coalitie voor veiligheid'' zullen beginnen. Die zal dan aandacht gaan vragen voor de problematiek.

''De eerste stap zal zijn de gevolgen van de financiële tekorten bij de Nederlandse bevolking onder de aandacht brengen''.