Woningcorporaties hebben ondanks de last van de verhuurdersheffing voldoende mogelijkheden om woningen te bouwen of te renoveren.

Dat meldt minister Stef Blok (Wonen) dinsdag aan de Kamer.

Het zou volgens de cijfers van Bureau Ortec Finance, op basis van cijfers van de sector zelf, mogelijk moeten zijn om 250.000 nieuwe huizen te bouwen. De 37 miljard euro die nodig is, zou eenvoudig geleend moeten kunnen worden, zo concludeert Blok. 

Ook zijn er volgens de berekeningen mogelijkheden voor 1,1 miljard aan huurverlaging en is er nog 28 miljard beschikbaar voor verduurzaming en renovaties.

Overigens tekent Blok aan dat het aan gemeenten en woningcorporaties zelf is om te bepalen hoe zij de komende jaren de ruimte gaan inzetten.

Noodklok

Vorige week luidde de koepel van woningcorporaties Aedes nog de noodklok over de gevolgen van de door dit kabinet ingevoerde verhuurdersheffing.

Door de heffing zouden corporaties nauwelijks nog in staat zijn te bouwen en renoveren. Blok spreekt dit dus tegen.

Wel neemt de minister een aantal maatregelen om de bouw van goedkope huurwoningen aan te jagen en de kleine verhuurders te ontzien.

Zo krijgen verhuurders die goedkope huurwoningen bouwen een korting op de heffing. De korting is het grootst in de gebieden waar enorme behoefte is aan deze woningen.

Ook worden de relatief kleine verhuurders ontzien. Nu moeten die nog bij tien woningen verhuurdersheffing betalen, straks bij 25 woningen.

Schadelijke gevolgen

Volgens Aedes, VNG en Woonbond gaat mnister Blok voorbij aan de schadelijke gevolgen van de verhuurdersheffing, zoals hogere huren, minder nieuwbouw en een tekort aan betaalbare huurwoningen. Dat laten de drie organisaties weten in een reactie op de evaluatie. 

Corporaties hebben de heffing financieel overleefd, maar daar is wel een hoge prijs voor betaald, zo stellen zij. De wachtlijsten nemen toe en sommige huurders kunnen hun huur niet meer betalen. Ook hebben corporaties minder kunnen investeren in onderhoud van woningen. 

"Aedes, VNG en Woonbond maken zich grote zorgen over mensen met lage inkomens die hun huur niet meer kunnen betalen. Maar ook over mensen die geen woning kunnen vinden. Daar kan de minister niet omheen", aldus de organisaties.