EU-missie in Libië wordt uitgebreid met handhaven wapenembargo

De EU-missie die mensensmokkel vanuit Libië moet tegengaan, gaat ook meehelpen het wapenembargo tegen Libië te handhaven.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken stemden maandag formeel in met de verlenging en uitbreiding van de maritieme missie in de Middellandse Zee, genaamd Sophia.

De VN-Veiligheidsraad nam vorige week unaniem een nieuw besluit over het wapenembargo, dat de wapenstroom naar terreurorganisatie Islamitische Staat in het met wapens overladen Libië moet indammen. "Hiermee is een solide volkenrechtelijke basis gelegd voor verdere EU-operaties", aldus minister Bert Koenders in Luxemburg.

Koenders noemde de situatie van de vele duizenden migranten in Libië "dramatisch". Mede omdat er minder vluchtelingen vanuit Turkije naar Europa komen, neemt het aantal migranten dat die stap vanuit Afrika waagt weer toe. De Europese training en versterking van de Libische kustwacht en marine moet dit terugdringen.

Training

Sophia-commandant Enrico Credendino wees op het grote belang van de training. "Daarmee kunnen we de Libiërs in staat stellen hun territoriale wateren te controleren en mensensmokkelaars te arresteren. Nu sterven daar veel mensen."

In de komende weken worden de eerste honderd Libiërs getraind op de vijf Europese marineschepen in internationale wateren, aldus de Italiaanse admiraal. De EU wil ook graag in de kustwateren actief zijn, maar daarvoor heeft de Libische regering nog geen toestemming gegeven.

Nederland onderzoekt nog of het gaat bijdragen aan de missie, die vorig jaar van start ging en nu met een jaar is verlengd. Het afgelopen jaar werden 139 smokkelschepen onderschept en bijna 16.000 levens gered, volgens de EU.

Lees meer over:
Tip de redactie