Dekker zoekt toch geld voor extra taalles asielkind

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) gaat toch op zoek naar geld om kinderen van asielzoekers extra taalles te geven. Hij heeft dat vrijdag laten weten. Een extra jaar taalonderwijs is een wens van de Tweede Kamer.

Een plan van GroenLinks om in totaal twee jaar taalles aan asielkinderen op de basisschool te financieren, kreeg vorige week een ruime meerderheid achter zich.

Ook regeringspartij PvdA steunde de motie. ''In een jaar is de taalachterstand bij vluchtelingenkinderen niet weggewerkt'', zei Loes Ypma van de PvdA toen.

Opgave

"Ik kan niet genoeg benadrukken dat scholen voor een grote opgave staan", schrijft Dekker in een brief aan de Kamer. "Ik ben het met u eens dat taalontwikkeling niet binnen één jaar afgerond is."

Dekker vindt dat er met het geld dat al beschikbaar was, ook veel gedaan kan worden. Hij zoekt daarom samenwerking op met de PO-Raad, de VO-Raad, LOWAN en de VNG om het taalonderwijs beter te organiseren.

Bij de besluitvorming over de begroting kijkt Dekker hoe er extra geld vrijgemaakt kan worden voor een tweede jaar.

In april bleek uit een enquête van de PO-raad dat scholen dringend geld nodig hebben voor het bieden van taallessen. Dekker vond het toen niet nodig om extra geld vrij te maken.

Video: Asielprocedure in Nederland

Animatie: In60seconds

Lees meer over:
Tip de redactie