Rutte roept Britten op binnen EU te blijven

Premier Mark Rutte roept de inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) op om tijdens het referendum op 23 juni voor het lidmaatschap van de Europese Unie (EU) te stemmen.

Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Volgende week donderdag gaan de Britten naar de stembus om in een volksraadpleging hun voorkeur uit te spreken voor of tegen het lidmaatschap van de EU.

"We houden oprecht van de Britten. Cultureel voelen we ons met hen verbonden. Blijf. We horen bij elkaar", zei Rutte. 

Rutte maakte er nooit een geheim van voorstander te zijn van een Brits EU-lidmaatschap. Een direct stemadvies gaf hij echter niet eerder. 

De premier wilde in verband met het overlijden van Jo Cox niet te veel ingaan op een mogelijke Brexit, zoals een vertrek uit de EU wordt genoemd. De Britse parlementariër werd donderdag op straat in een plaats vlakbij Leeds vermoord. 

Ook in het VK zelf zijn de campagnes tot en met zaterdag opgeschort uit respect voor Cox.

Video: Brexit

Animatie: In60seconds

Gevolgen

De directe gevolgen van en Brexit zijn lastig in te schatten, zegt Rutte. Wel zegt hij dat de handel niet in één keer zal wegvallen. "Het is niet zo dat het Verenigd Koninkrijk opeens niets meer koopt", aldus Rutte.

Naar alle waarschijnlijkheid gaat een Brexit wel ten koste van economische groei, omdat er minder vrij gehandeld kan worden. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) kost het Nederland tot 2030 maximaal 10 miljard euro. 

Dat komt onder meer doordat Nederland een hechte handelsrelatie met het VK heeft. In 2015 werd alleen aan de export met Duitsland meer geld verdiend. 

Geopolitiek

Naast de economische voordelen, zijn er ook "geopolitieke zorgen" als het tot een Brexit komt, zegt Rutte. Hij haalt daarbij de situatie in het Midden-Oosten en Rusland aan. 

Eerder zei de premier dat Nederland bij een Brexit mogelijk zal profiteren. Financiële instellingen in met name Londen zullen overwegen hun hoofdkantoor te verplaatsen naar andere Europese hoofdsteden. Amsterdam is dan een mogelijke vestigingsplaats. 

Maar op de lange termijn vindt Rutte het beter dat het land in de Europese Unie blijft. De ochtend na het referendum gaat Rutte naar Brussel om te overleggen over de uitkomst. Rutte schuift aan in zijn rol als tijdelijk EU-voorzitter. Ook Jean-Claude Juncker en Donald Tusk zijn bij dat overleg.

Lees meer over:
Tip de redactie