Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) wil zo'n honderd kleine scholen die door een wetsvoorstel met sluiting werden bedreigd toch openhouden.

Dat bevestigt zijn woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving van het Nederlands Dagblad.

Dekker is van plan de wet die bescherming biedt aan kleine christelijke scholen te wijzigen. Nu krijgen kleine christelijk scholen nog specifieke wettelijke bescherming als zij eigenlijk te klein zijn geworden.

Dekker vindt dat pedagogische overwegingen leidend moeten zijn bij het opzetten van een school, niet de geloofsovertuiging. Hij schrapt daarom de bescherming op basis van geloofsrichting voor de te kleine scholen, die in de nieuwe wet met sluiting werden bedreigd omdat ze minder dan 23 leerlingen hebben. Dekker garandeert daarnaast dat dat de kleine christelijke scholen open kunnen blijven. 

Kritiek

Op de gevolgen voor deze scholen kwam veel kritiek, onder andere van de christelijke partijen in de Tweede Kamer. Dekker kwam deze partijen al tegemoet door de scholen voor tien jaar open te willen houden.

"Veel klachten kwamen over het onbedoelde effect van het initiële voorstel en dat dit gevolgen had voor bepaalde kleine scholen", stelt Dekker nu. "Door de ChristenUnie in de Tweede Kamer en de betrokken scholen is bepleit om de wet op dit punt aan te passen."

De Onderwijsraad steunt overigens de lijn van het voorstel van Dekker om bij de oprichting van scholen breder te kijken dan alleen naar geloofsovertuiging.