EU verplicht controle op handel in conflictmineralen

Europese bedrijven die mineralen importeren worden verplicht bekend te maken waar die grondstoffen vandaan komen. 

Dat moet voorkomen dat met de handel in bijvoorbeeld tin of goud conflicten worden gefinancierd of mensenrechten worden geschonden.

De lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben hier overeenstemming over bereikt. Minister Lilianne Ploumen (Internationale Handel) toonde zich "zeer, zeer gelukkig" met het resultaat. "Dit zal enorme impact hebben in conflictregio’s en geeft een stem aan de bewoners in die gebieden en aan consumenten die het goede willen doen."

De controleverplichting geldt niet voor halffabricaten, terwijl veel grondstoffen wel de EU inkomen als onderdelen voor mobiele telefoons, laptops of auto’s. Mede daarom noemt Amnesty International het akkoord "halfhartig".

Bedrijven die mineralen via hun producten importeren worden ongemoeid gelaten, aldus de mensenrechtenorganisatie. "Deze wet zal te weinig veranderen."

Compromis

De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen en de hulporganisaties ActionAid en Cordaid noemen het akkoord "een waterig compromis". "Consumenten kunnen nu nog steeds niet bij de telecomshop of autodealer terecht met vragen over de herkomst van de mineralen in hun producten en of deze wel netjes zijn gewonnen."

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini sprak van "een historische stap". "Voor het eerst eist de EU van bedrijven dat ze controleren of de grondstoffen die ze importeren uit bijvoorbeeld Congo of Colombia geen gewelddadige rebellen of kinderarbeid financieren." Zij hoopt dat in in de toekomst ook grondstoffen als steenkool en kobalt onder de wet gaan vallen.

Ook D66-Europarlementariër Marietje Schaake is tevreden met deze "grote stap in de goede richting". "Grote importeurs van de producten goud, tin, wolfraam en tantalium moeten nu verplicht controleren of hun producten conflictvrij zijn."

Lees meer over:
Tip de redactie