Wiebes blijft hameren op belang vestigingsklimaat

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) blijft erop wijzen dat het fiscale vestigingsklimaat in Nederland erg belangrijk is.

"We moeten om ons heen blijven kijken, dat doen andere landen ook", zegt Wiebes.

Daarbij heeft het kabinet de verplichting om zich naast het vestigingsklimaat ook te bekommeren om het bestrijden van misbruik van belastingontduiking, zegt de bewindsman.

Wiebes onderstreept het belang van een aantrekkelijk vestigingsklimaat door erop te wijzen dat 40 procent van de banen in Nederland afhankelijk is van multinationals. "Het vestigingsklimaat blijft een rol spelen. Dat is belangrijk", aldus de bewindsman.

Wat er precies op fiscaal gebied gaat gebeuren, maakt Wiebes op Prinsjesdag bekend. Zo'n proces zal ongeveer vijf jaar duren en is niet in een namiddag te regelen. Wiebes: "Dat wordt een mooie puzzel."

Veel hangt ook af van het OESO-project om belastingontduiking internationaal aan te pakken en het internationale belastingsysteem eerlijker te maken. "Dat zet veel dingen op zijn kop", aldus Wiebes.

Belastingverlaging

Dinsdag liet de staatssecretaris doorschemeren de vennootschapsbelasting in Nederland te willen verlagen om zo beter te kunnen concurreren met andere Europese landen die lagere tarieven hanteren of van plan zijn die te verlagen. Een plan dat op steun van de VVD kan rekenen, maar coalitiepartner PvdA ziet dat niet zitten. 

De partij vreest dat het een "race to the bottom" wordt waarbij werknemers de dupe worden en bedrijven flinke winsten opstrijken dankzij fiscaal vriendelijke constructies. Wiebes herhaalde echter in de Kamer dat Nederland nooit de "discounter van Europa" mag worden. 

Werkgelegenheid is een speerpunt voor beide coalitiepartijen, benadrukt Wiebes.

Tip de redactie