Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft woensdag opheldering gegeven over een omstreden tweet over de dodelijke gevolgen van cannabisgebruik, die hij in 2012 verstuurde.

Van der Steur tweette destijds dat hij mensen kent "die aan wiet of hasj [zijn] gestorven". 

De tweet op zichzelf was volgens de minister wat "kort door de bocht", want het ging over een goede jeugdvriend die na overmatig cannabisgebruik schizofreen raakte en uiteindelijk ook is gestorven.

"U zult mij toch niet kwalijk nemen dat ik zelf altijd het gevoel heb gehad dat als hij dat niet gedaan zou hebben, hij nog onder ons was geweest", zei Van der Steur woensdag in een debat in de Tweede Kamer over het coffeeshopbeleid.

Van der Steur toonde zich daarmee geen tegenstander van het gebruik van cannabis, bijvoorbeeld vanwege de medicinale werking. "Dat kan voor heel veel mensen met ziektes een positieve bijdrage leveren", aldus Van der Steur.

Tegelijkertijd vindt hij dat niet vergeten mag worden dat wietgebruik voor kwetsbare groepen negatieve consequenties kan hebben.

De Tweede Kamer debatteerde woensdag met de minister over het coffeeshopbeleid en een aantal recente ontwikkelingen die volgens de PvdA, SP en D66 de minister verplichten om het huidige gedoogbeleid te herzien.

Onderzoek en oproep

Zo stelden experts van de Radbouduniversiteit Nijmegen onlangs in een onderzoek dat regulering van de wietteelt en -handel beter zou zijn voor de mensenrechten. De onderzoekers stellen dat het beschermen van de mensenrechten de staat kan verplichten om de teelt en handel van cannabis toe te staan.

Criminaliteit en overlast die met de illegale handel gepaard gaan, zoals moord en ongelukken door onveilige teelt, kunnen hierdoor voorkomen worden. Dat weegt volgens de onderzoekers zwaarder dan de VN-verdragen die wietteelt en -handel verbieden.

Ook wil een overgrote meerderheid van de Nederlandse gemeenten experimenteren met het reguleren van de hennepteelt en -handel.

Van der Steur schreef dinsdag al in een brief naar de Kamer dat de recente ontwikkelingen geen reden zijn om het huidige beleid aan te passen.

PvdA, SP en D66 vinden dat de minister de gemeenten op z'n minst de kans moeten geven om experimenten toe te laten. Een meerderheid van de Kamer is tegen dat voorstel.