Premier Mark Rutte heeft woensdag een bezoek gebracht aan paus Franciscus in het Vaticaan. Het was de eerste keer dat ze elkaar hebben ontmoet.

Volgens Rutte was het een bijzondere ontmoeting. "Franciscus inspireert velen met zijn boodschap van hoop en verzoening", aldus de premier op Twitter.

Rutte en Franciscus hebben woensdag gesproken over onder meer de stroom vluchtelingen naar Europa. 

De gezamenlijke boodschap is dat politieke en religieuze leiders samen moeten werken om de problemen in Europa op te lossen. Rutte bracht het bezoek aan de paus in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Zorgen

Paus Franciscus maakt zich zorgen over de jeugdwerkloosheid in Europa. Hij vindt het belangrijk dat in Europa wordt gewerkt aan perspectief: banen en groei.

Het bezoek was mede bijzonder omdat de paus, die aan het hoofd staat van een kerk met ruim een miljard mensen, volgens een woordvoerder van Rutte indruk maakt met zijn uitstraling van soberheid en eenvoud.

De ontmoeting met de paus stond eigenlijk gepland in mei, maar werd uitgesteld.

Rutte was in maart 2013 samen met toenmalig prins Willem-Alexander en toen nog prinses Máxima bij de inhuldiging van Franciscus.

Slowakije

Rutte reist donderdag verder naar Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Daar heeft hij als huidig voorzitter van de Europese Unie een ontmoeting met de komende EU-voorzitters premier Fico van Slowakije en premier Muscat van Malta.

Slowakije neemt op 1 juli het Europese voorzitterschap over van Nederland.