Geweld tegen spoorpersoneel meestal door ontbreken kaartje

Geweld tegen spoorwegpersoneel ontstaat in bijna 70 procent van de gevallen als blijkt dat de dader geen vervoersbewijs heeft. Het aanspreken op gedrag is de tweede grootste aanleiding voor geweld. 

Dat staat in een rapport dat justitieminister Ard van der Steur dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het rapport moet aanknopingspunten bieden voor een betere aanpak van het probleem.

In het onderzoeksjaar 2014 werden er door de NS 1.412 incidenten geregistreerd, verbaal (schelden, bedreigen) maar ook fysiek (slaan, schoppen, spugen en dergelijke). De meeste confrontaties hadden plaats in de trein, maar die bestonden meestal alleen uit schelden. Op en bij het station was er vaker sprake van een fysieke confrontatie.

Van de personen tegen wie het geweld was gericht, liep 17 procent letsel op. De daders waren bijna allemaal mannen en meerderjarig. Ze hadden voor 68 procent te maken met problemen op het gebied van werk en financiën. Ruim een derde bleek verslaafd en bijna de helft kende psychische problemen.

Geweldplegers tegen spoorpersoneel hadden gemiddeld al zestien keer eerder met de politie te maken gehad.

Lees meer over:
NS
Tip de redactie