Zes politieke partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet ervoor zorgt dat de in Thailand veroordeelde coffeeshopeigenaar Johan van Laarhoven terug naar Nederland kan.

Het gaat om coalitiepartner PvdA en oppositiepartijen D66, SP, GroenLinks, 50Plus en de Partij voor de Dieren. Zij willen dat het kabinet actie onderneemt, meldt D66-parlementariër Vera Bergkamp in een interview met RTL Nieuws.

Bovendien willen de partijen weten waarom een ambassademedewerker de Thaise autoriteiten überhaupt heeft gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven.

Een rechtbank in Bangkok veroordeelde Van Laarhoven, de oprichter van The Grass Company, verleden jaar tot een celstraf van 103 jaar. De Nederlander woont sinds 2008 in Thailand.

Illegale handel

Volgens de wetten in dat land heeft hij illegaal geld verdiend met de verkoop van softdrugs, ook al vond die verkoop in Nederland plaats, waar verkoop van softdrugs wel is toegestaan.

Eerder initieerden tientallen Nederlandse coffeeshops al een handtekeningenactie om druk te zetten op de Nederlandse overheid om Van Laarhoven te helpen.

Valse aangifte

Advocaat Gerard Spong staat Van Laarhoven bij. De Nederlandse officier van justitie die Thailand vroeg de coffeeshophouder aan te houden, is door het Openbaar Ministerie geschorst en mag geen officier meer zijn omdat tegen hem een onderzoek loopt. Hij zou een valse aangifte van bedreiging hebben gedaan.

Hij is ook opgeroepen om als getuige onder ede uitleg te geven over de zaak Van Laarhoven.