Koenders noemt suggestie militaire missie in Libië 'onzinnig'

Binnen het kabinet wordt er niet gesproken over een militaire bijdrage van de Nederlandse krijgsmacht in Libië.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders vrijdag na afloop van de ministerraad.

Hij reageerde op berichtgeving van het Algemeen Dagblad. Volgens de krant zou er onenigheid zijn tussen coalitiepartijen VVD en PvdA over de verlenging van de missie in Mali.

De PvdA wil die missie voortzetten, maar volgens het AD wil de VVD de Nederlandse militairen naar Libië sturen om daar een bijdrage te leveren in de strijd tegen terrorisme en het indammen van de nieuwe vluchtelingenstroom.

'Niet aan de orde'

Koenders noemt de berichtgeving "totaal onzinnig". "Dit is totaal niet aan de orde", aldus de minister. Een militaire missie in wat voor vorm dan ook is volgens Koenders onverstandig vanwege de instabiliteit in het Noord-Afrikaanse land dat na de val van Muammar Khaddafi uiteen is gevallen en verscheurd wordt door lokale milities die strijden om de macht.

Sinds kort kent Libië weer een eenheidsregering, maar de stabiliteit is nog niet geheel teruggekeerd. De EU kan de nieuwe regering daarbij helpen, bijvoorbeeld met het versterken van de kustwacht.

VN-Veiligheidsraad

Het kabinet neemt binnenkort een besluit over een verlenging van de VN-missie in Mali. Het is geen geheim dat minister Koenders de missie graag wil verlengen, ook omdat Nederland in de race is voor een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad. Een verlenging van de missie zou als teken van goodwill kunnen worden ervaren.

Tegelijkertijd is het de vraag of defensie een verlenging van de missie wel aankan. Volgens de Volkskrant loopt de krijgsmacht op zijn tandvlees. Er is een gebrek aan uitzendbare mankracht en is er onvoldoende materieel om de missies te ondersteunen. De helikopters die in Mali worden ingezet zijn nodig aan onderhoud toe, evenals de zes F16’s die vliegen in Irak en Syrië.

VN-baas Ban-ki Moon deed in april nog een klemmend beroep op het Nederlands parlement om de missie in Mali te blijven steunen.

Lees meer over:
Tip de redactie