PvdA en CDA willen boete voor bedrijven die laat betalen

De PvdA en het CDA komen met een wetsvoorstel waarin grote bedrijven rente moeten betalen, als zij hun kleinere leveranciers uit het MKB te laat betalen. 

Dat hebben de partijen vrijdag laten weten. Het gaat om 8 procent rente als betalingen langer dan zestig dagen op zich laten wachten.

Het plan, oorspronkelijk van het CDA, is eerder dit jaar al aan de orde geweest en kon toen rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft het voorstel echter niet uitgevoerd. De coalitiepartij PvdA en oppositiepartij CDA komen daarom met een eigen wetsvoorstel.

Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA): "Te late betalingen vormen voor mkb'ers en zzp'ers een risico en een grote kostenpost. Het leidt tot liquiditeitsproblemen, doordat zij zelf betalingsachterstanden krijgen of zelfs rood staan bij de bank."

MKB-Nederland noemt de stap die PvdA en CDA zetten positief. "Maar een boete van 8 procent voor grote bedrijven die langer dan zestig dagen doen over het betalen van facturen, is niet de oplossing", aldus directeur Leendert-Jan Visser. Volgens hem kan een dergelijke regeling het ongewenste effect hebben dat een betaaltermijn van zestig dagen de norm wordt.

MKB-Nederland pleit voor het stimuleren van snelle betalingen op een positievere manier, wat volgens hen beter is dan het uitdelen van boetes. De organisatie komt komende zomer met een eigen onderzoek naar de grootste wanbetalers naar buiten. Hiermee hopen ze meer ondernemingen te verleiden om de betaalnorm op maximaal dertig dagen te zetten.

Lees meer over:
Mkb
Tip de redactie