NAVO-chef Jens Stoltenberg verwacht van Nederland dat het zijn defensiebudget blijft verhogen. Dat heeft hij donderdag gezegd na een ontmoeting met premier Mark Rutte.

Nederland geeft 1,13 procent van het bruto binnenlands product uit aan Defensie. Tijdens de NAVO-top in Wales in 2014 is afgesproken dat lidstaten die minder dan de NAVO-doelstelling van 2 procent uitgeven aan Defensie, proberen geleidelijk naar die norm toe te werken.

Secretaris-generaal Stoltenberg is wel tevreden over dat Nederland niet meer bezuinigt en dat de regering is begonnen aan een verhoging van het defensiebudget.

Hij verwacht dat Nederland hiermee doorgaat en ook verhoudingsgewijs meer geld voor Defensie uittrekt, om naar de norm van 2 procent toe te groeien.

Volgens Stoltenberg is verhoging van het budget nu nodig omdat de spanningen in de wereld zijn toegenomen, met een dreigender Rusland in het oosten van Europa en instabiliteit in het zuiden.

'Moeilijk'

Stoltenberg begrijpt dat het moeilijk kan zijn om meer geld uit te geven aan het leger. ''Alle politici en de meeste mensen die ik ontmoet, geven liever geld uit aan gezondheid, vakantie, infrastructuur en andere dingen. Maar we moeten investeren in onze defensie. We hebben niet een sterke defensie nodig omdat we een oorlog willen uitlokken, maar om een conflict te voorkomen.''