PvdA wil dat staatssecretaris kijkt naar accijnsverhoging tabak

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) moet bezien of een nieuwe accijnsverhoging kan worden doorgevoerd om roken verder te ontmoedigen.

Dat wil de PvdA, zo laat Kamerlid Marith Volp donderdag weten aan NU.nl.

"Alle maatregelen die kunnen bijdragen aan minder rokers moeten we serieus overwegen", stelt Volp naar aanleiding van een donderdag gepresenteerd onderzoek van Universiteit Maastricht, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en verslavingsinstituut Trimbos.

Volp: "Dit onderzoek naar het gezondheidseffect van accijnsverhoging klinkt veelbelovend. Wat ons betreft een mooie inzet voor de begrotingsbesprekingen."

Onderzoek

Uit het onderzoek, in opdracht van KWF Kankerbestrijding, kwam naar voren dat het de Nederlandse samenleving in 2050 1,7 miljard euro per jaar zou opleveren als het aantal rokers kan worden teruggedrongen tot 7,7 procent van de bevolking. Nu rookt nog zo'n 20 procent van de Nederlanders.

Dit is volgens de onderzoekers mogelijk door de accijns met 5 procent per jaar te verhogen en meer in te zetten op antirookcampagnes. In 2050 zou een pakje dan ongeveer 23 euro kosten.

VVD

De VVD ziet niets in een nieuwe verhoging van de accijnzen. "Wij zijn geen partij die gedrag wil afdwingen met accijnzen", stelt VVD-Kamerlid Erik Ziengs. 

"Ook uit dit onderzoek blijkt dat je het roken niet uitbant maar de kosten bij een kleinere groep neerlegt. Eerdere onderzoeken hebben overigens aangetoond dat rokers hun eigen zorgkosten uiteindelijk betalen."

Lees meer over:
Tip de redactie