Belgische kerncentrales moeten volgens Tweede Kamer dicht

De Tweede Kamer wil dat het kabinet zich aansluit bij een oproep van Duitsland en Luxemburg aan de Belgische regering om de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten.

De Kamer steunde dinsdag moties van de PvdA en SP die hiertoe aansporen.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zei onlangs nog in de Kamer geen aanleiding te zien om zich achter de oproep te scharen. Er is geen juridische grond voor sluiting, aldus de minister toen.

Er zijn geregeld incidenten in de verouderde centrales. In de drie zuidelijke provincies van Nederland zijn veel zorgen over de incidenten in de centrales die vlak over de grens staan.

De volksvertegenwoordigers vinden dat deze bewoners meer inspraak moeten krijgen op de veiligheidseisen van kerncentrales.

Zeggenschap

De inspraak moet gaan gelden voor mensen die binnen een straal van 100 kilometer van een centrale wonen. In de motie van GroenLinks wordt het kabinet gevraagd uit te zoeken hoe de zeggenschap het beste vorm kan worden gegeven. Politici in België, Frankrijk en Duitsland doen soortgelijke voorstellen in hun parlementen.

Volgens de Kamer moet het kabinet ook met de Belgen gaan overleggen over de stroomtekorten die daar voorkomen. De aansluiting van de stroomnetwerken tussen beide landen zou versneld moeten worden uitgebreid.

Energiestrategie

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) concludeerde in mei nog dat België er niet klaar voor is om alle kerncentrales in 2025 volledig te sluiten. 

Het IEA stelde dat België "zonder uitstel" een energiestrategie voor de langere termijn moet ontwikkelen om het aanbod en de betaalbaarheid van energie zeker te stellen. "Onze doorlichting luidt de alarmklok over het gebrek aan investeringen uit de private sector in de elektriciteitsbranche", aldus IEA-topman Fatih Birol.

Lees meer over:
Tip de redactie