De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat voortaan kritischer kijken naar de snelheid waarmee maatregelen genomen worden tegen zorginstellingen.

Dat schrijft minister Edith Schippers (Zorg) dinsdag aan de Kamer.

Aanleiding is de zaak van de huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn. Vorige week oordeelde de Raad van State dat de IGZ niet aannemelijk heeft gemaakt dat de praktijk van Tromp met spoed moest worden gesloten.

"In toekomstige bevelen zal een nog explicietere weging plaatsvinden aangaande de spoedeisendheid van een bevel", aldus Schippers.

Ook heeft ze de IGZ opgeroepen met de familie van Tromp in gesprek te gaan. 

Morfine

De maatregel tegen Tromp werd destijds door de IGZ opgelegd na een incident met het toedienen van morfine bij een terminaal zieke patiënt. Kort nadat de inspectiedienst de maatregel oplegde pleegde Tromp zelfmoord.

De weduwe van Tromp noemde de kwestie eerder "onverteerbaar". ''Mijn man had een onberispelijk verleden, maar één incident was genoeg om hem weg te zetten als gevaar voor zijn patiënten", stelde Anneke Tromp vorig jaar.

De bestuursrechter oordeelde eerder dat het IGZ de maatregel tegen Tromp mocht opleggen.

Schippers laat in haar brief weten zich te realiseren dat "het overlijden van de huisarts tot groot verdriet heeft geleid bij zijn familie en naasten".