'Kamer onjuist geïnformeerd over undercoveractie Amerikanen'

De Kamer is in 2014 door toenmalig minister Ivo Opstelten (Justitie) onjuist geïnformeerd over een Amerikaanse undercoveractie tegen een Nederlandse oud-militair.

Dat concludeert de Volkskrant op basis van dossierstukken.

In 2014 antwoordde Opstelten op Kamervragen van SP-Kamerlid Jan de Wit dat er geen sprake was van Amerikaanse undercoveragenten die via email rechtstreeks contact hadden met de oud-militair over een levering van drugs.

De Amerikanen zouden Nederland bovendien hebben laten weten dat zij bij de drugsbestellingen op internet "vooral te maken hadden met een Amerikaanse verdachte".

Volgens de dossierstukken die de Volkskrant in handen heeft zou echter blijken dat Nederland al sinds 2009 wist dat de betreffende Nederlandse oud-militair de hoofdverdachte was in de zaak. Hierover zouden vanuit de VS zeker tien rechtshulpverzoeken naar Nederland zijn gestuurd. Bovendien zouden de undercoveragenten wel degelijk direct mailcontact hebben gehad met de oud-militair.

Taps 

Volgens de krant werkte Nederland jarenlang op verzoek van de Amerikanen mee aan de operatie, onder andere via taps en door middel van surveillances bij zijn huis.

Het ministerie stelt dat er geen sprake was van een undercoveroperatie op Nederlands grondgebied waar door de Amerikanen toestemming voor zou moeten worden gevraagd. Ook ontkent het ministerie dat er direct mailcontact zou zijn geweest.

In april 2012 werd de oud-militair uiteindelijk gearresteerd en uitgeleverd aan de VS. De SP wil van minister Ard van der Steur (Justitie) opheldering over de kwestie.

Tip de redactie