Buma opnieuw aangewezen als lijsttrekker CDA

Sybrand van Haersma Buma is bij het CDA-partijcongres van zaterdag opnieuw aangewezen als lijsttrekker van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Buma gaat voor de tweede keer als lijsttrekker de verkiezingen in. Zijn leiderschap binnen de partij is onbetwist. Het CDA wilde weer een verkiezing houden voor het lijsttrekkerschap, maar er was geen geschikte tegenkandidaat. Daarom werd Buma op het congres bij acclamatie gekozen.

De CDA-leider hekelde op het voorjaarscongres van zijn partij zaterdag in Maarssen de polarisatie in politiek en samenleving. Hij pleitte voor een "politiek van het midden, politiek van waarden".

"Polarisatie is de vijand van de oplossing", zei Buma op de bijeenkomst. Hij wees onder meer op de discussie rond Zwarte Piet en vluchtelingen.

Murw

"Schelden, vernederen, beledigen, discrimineren. Het is aan de orde van de dag. Het lijkt alsof we er murw van zijn geworden. Maar dat kan niet en het moet stoppen. Anders glijdt onze samenleving af naar een wederzijdse scheldkanonnade die alleen verliezers kent en eindigt in ruzie en geweld", aldus Buma.

Hij haalde uit naar het kabinet en premier Mark Rutte. ,"Na zes jaar Rutte is ons land in een kramp gekomen. Mensen staan tegenover elkaar. Breuklijnen en polarisatie overheersen." Het kabinet heeft de samenleving "verweesd" achtergelaten.

Volgens de CDA-leider wacht het volgende kabinet een zware taak. "De opgave waar we voor staan is niet gering. De problemen in Nederland zijn groot. Ons land is de afgelopen jaren somber en onzeker geworden. De toekomst hangt als een donkere dreigende wolk boven ons hoofd."

50PLUS

Eerste Kamerlid Jan Nagel werd zaterdag op een algemene ledenvergadering vanĀ 50PLUS in Utrecht gekozen tot voorzitter.

Hoewel volgens het reglement een Kamerlid geen partijvoorzitter mag zijn, kreeg hij van de leden "vanwege zijn grote ervaring dispensatie voor het verkiezingsjaar", aldus een verklaring van de partij.

Nagel zei in zijn toespraak dat zijn partij de PVV niet op voorhand moet uitsluiten als er kans op regeringsdeelname is. In de peilingen staat de ouderenpartij op zes zetels.

Tip de redactie