Minister Jet Bussemaker van Emancipatie wil dat politieke partijen meer vrouwen voordragen als lijsttrekkers. Zij reageert hiermee op het feit dat er bij de komende Kamerverkiezingen nauwelijks vrouwelijke leiders op de lijst komen te staan.

De enige vrouwelijke lijsttrekker wordt, zoals het er nu naar uitziet, Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Bussemaker wil dat partijvoorzitters veel actiever op zoek gaan naar vrouwelijke politici die zich mogelijk kunnen ontwikkelen tot fractievoorzitter.

"Zij hadden een kweekvijver moeten aanleggen", stelt de bewindsvrouw in het AD. "Maar nu is dat te laat. Ooit liepen we in Nederland voorop als het gaat om het aantal vrouwen in de politiek."

Geen behoefte

Bussemaker roept vrouwen op zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer. "De politiek kan wel wat meer vrouwen gebruiken", vindt ze.

De PvdA-minister voelt zichzelf overigens niet geroepen zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van haar partij. "Ik voel op dit moment geen behoefte om mij in de discussie omtrent het lijsttrekkerschap te mengen", aldus Bussemaker.

Recordaantal

In 2008 telde de Tweede Kamer evenveel mannelijk als vrouwelijke fractievoorzitters.

De vijf vrouwen die in de Kamer een fractie leidden waren destijds Thieme, Agnes Kant (SP), Mariëtte Hamer (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks) en Rita Verdonk (die als eenmansfractie in de Kamer zat).

"Dit bewijst maar weer: emancipatie vraagt onderhoud", beklemtoont Bussemaker in het AD.

Het vorige record vestigde Nederland in 1986, toen de Tweede Kamer vier vrouwelijke fractievoorzitters telde. Het ging om de vier partijen die later zouden fuseren tot GroenLinks: PPR (Ria Beckers), CPN (Ina Brouwer), PSP (Andrée van Es) en de EVP (Cathy Ubels).