Levenslang gestraften moeten na 25 jaar kans maken op vrijlating. Een adviescommissie moet onderzoeken of een gedetineerde hier na 25 jaar voor in aanmerking komt.

Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij maakte de plannen donderdagavond bekend in Nieuwsuur.

De adviescommissie moet naast de gevangene ook nabestaanden en slachtoffers horen, staat in het voorstel van Dijkhoff. Voor een eventuele vrijlating worden gevangenen ook psychiatrisch onderzocht door het Pieter Baan Centrum.

De commissie legt haar bevindingen vervolgens voor aan de staatssecretaris van Justitie, die per geval een beslissing maakt.

De regeling moet ook gelden voor mensen die op dit moment een levenslange gevangenisstraf uitzitten. Dat zijn er 33, aldus Nieuwsuur.

'Inhumaan'

Rechters leggen steeds minder vaak levenslang op, sinds het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in 2013 oordeelde dat het 'inhumaan' is om mensen op te sluiten zonder perspectief op vrijlating. Daarom komt Dijkhoff nu met aanpassingen, om de levenslange straf "toekomstbestendig" te maken.

Volgens Dijkhoff voldoet de levenslange gevangenisstraf aan het Europese mensenrechtenverdrag, "als enige kans op vrijlating bestaat én sprake is van een mogelijkheid tot herbeoordeling".

Dijkhoff zegt wel dat hij niet van plan is van de levenlange straf af te wijken. "Als een rechter oordeelt dat een levenslange gevangenisstraf passend is, dan keert de veroordeelde in beginsel dus niet meer terug in de maatschappij", schrijft hij.

Doodslag

De staatssecretaris wil daarnaast dat de maximale straf voor doodslag (nu vijftien jaar) omhoog gaat, daarvoor komt hij nog dit jaar met een wetsvoorstel. Ook laat hij onderzoeken of de maximumstraf voor moord omhoog kan van dertig naar veertig jaar.