Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) is niet bereid om bij het inplannen van de centrale examens in het voortgezet onderwijs rekening te houden met de ramadan, de islamitische vastenmaand.

"Uitgaande van het feit dat de Ramadan 31 dagen duurt is het praktisch al niet mogelijk hier rekening mee te houden. In Nederland gaan we bij de vaststelling van de examenperiode uit van de wettelijk vastgestelde feestdagen", schrijft Dekker donderdag in antwoord op Kamervragen van Denk.

De partij stelde de vragen naar aanleiding van berichten uit Groot-Brittannië en België, waar stemmen opgaan om bij het inroosteren van de examens rekening te houden met de islamitische vastenmaand.

Kamerlid Tunahan Kuzu stelt dat uit onderzoek van de Vrije Universiteit is gebleken dat scholieren met een islamitische achtergrond slechter scoren wanneer de eindexamens in de ramadan vallen.

Afweging

Dekker vindt het de individuele verantwoordelijkheid van de leerlingen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op toetsen en examens. 

"Het kan zijn dat leerlingen religieuze verplichtingen belangrijk vinden, ook in periodes waarin toetsen worden afgenomen. Die afweging laat ik aan het individu", aldus de staatssecretaris.

Hij wijst erop dat leerlingen die deelnemen aan de ramadan ervoor kunnen kiezen om de vastenperiode te verplaatsen. "Er zijn leerlingen die dat ook doen", schrijft Dekker.

Ondoenlijk

De staatssecretaris voelt er niets voor om rekening te houden met religieuze feestdagen, anders dan de wettelijk vastgestelde feestdagen, die de prestaties van leerlingen zouden kunnen beïnvloeden.

"In Nederland komen zeer veel religies voor die elk op zich wel ergens gedurende het jaar dan wel op meerdere momenten - naast de wettelijk vastgelegde feestdagen in Nederland - religieuze feest- of gedenkdagen kennen. Het is ondoenlijk na te gaan of er hierdoor negatieve uitkomsten ontstaan op de onderwijsuitkomsten."

Op lokaal niveau kunnen scholen daar rekening mee houden, maar bij centrale examens is dat niet mogelijk, aldus Dekker.