Het onderhoud van de Groene Draeck, het privéjacht van Prinses Beatrix, kan door een particuliere bedrijf beter en goedkoper worden uitgevoerd, maar premier Mark Rutte is er geen voorstander van om te kiezen voor deze optie.

Wel is hij bereid het jaarlijks onderhoudsbudget naar beneden bij stellen van 95.000 naar 87.000 euro.

Dat staat in een brief die donderdag naar de Tweede Kamer is verstuurd.

De lemsteraak die prinses Beatrix in 1957 voor haar achttiende verjaardag cadeau kreeg van het Nederlandse volk, wordt door de Nederlandse staat onderhouden.

Dat onderhoud wordt de afgelopen zestig jaar uitgevoerd door de Koninklijke Marine. Voor de komende vijf jaar zijn de kosten geraamd op 475.000 euro.

Hoge kosten

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de onderhoudskosten veel te hoog zijn. Volgens deskundigen kan dat goedkoper. Daarom zegde de premier toe een second opinion aan te vragen.

Uit de second opinion, die donderdag naar de Kamer is gestuurd, blijkt dat het jacht op de markt voor een veel lager bedrag en met een hogere kwaliteit kan worden onderhouden: kosten 434.000 euro.

Toch wil de liberale premier het onderhoud niet aan de markt uitbesteden, omdat het verschil niet opweegt tegen de Europese kosten die een aanbesteding met zich meebrengt, schrijft hij in de brief.