Kamer eist duidelijkheid VVD over etnisch profileren

Verschillende Kamerleden eisten donderdag in een debat in de Tweede Kamer opheldering van de VVD over haar standpunt omtrent etnisch profileren.

Na de staandehouding van rapper Typhoon stak VVD-minister Ard van der Steur de hand in eigen boezem en erkende hij dat er bij de politie sprake is van etnisch profileren. Deze praktijk noemde de minister "onacceptabel".

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra distantieerde zich van die notie. Hij vindt dat etnisch profileren "erbij hoort", omdat "bepaalde bevolkingsgroepen nu eenmaal zwaarder vertegenwoordigd zijn in criminele activiteiten". 

Lijn

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wilde van VVD'er Malik Azmani weten waar de VVD nu staat. "Zijlstra zegt dat je etnisch profileren moet accepteren. Hij zegt dat als je een andere etnische achtergrond hebt en je wordt onterecht aangehouden, je dan pech hebt. Van der Steur zegt iets anders. Wat is de lijn van de VVD?"

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch heeft zich verbaasd over het standpunt van Zijlstra. "Hij zegt dat discriminatie erbij hoort." Hij wilde weten of Azmani het gerechtvaardigd vindt dat een hele bevolkingsgroep als verdacht wordt gekenmerkt omdat een deel oververtegenwoordigd is in de criminaliteitscijfers.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut vindt er niets liberaals aan dat Zijlstra het onderscheid goedpraat.

Omstandigheden

Hoewel Azmani zich niet achter de lijn van Van der Steur of van Zijlstra wilde scharen, zei hij wel dat de VVD niet vindt dat iedereen met een andere etnische achtergrond moet worden aangehouden. Hij vindt wel dat de politie naar omstandigheden moet kunnen handelen.

"We moeten niet ontkennen dat er bevolkingsgroepen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitsstatistieken", zei hij. De politie heeft volgens Azmani het recht om dat gegeven mee te nemen in haar beoordeling bij staandehoudingen.

Lees meer over:
Tip de redactie