Nederland is niet verplicht om studenten uit andere EU-landen die niet in aanmerking komen voor een Nederlandse studiefinanciering een ov-kaart te verstrekken. 

Dat is de conclusie die het Europese Hof van Justitie donderdag trekt. Daarmee is een beroep van de Europese Commissie afgewezen.

In Nederland kunnen Europese studenten geen gebruik maken van een gratis ov-kaart, omdat het onderdeel is van een prestatiebeurs waar ze geen recht op hebben.

Een Britse Erasmusstudent heeft in 2008 hierover geklaagd bij de Europese Commissie omdat hij zich door deze maatregel gediscrimineerd voelt. De commissie vindt dat hij gelijk heeft en heeft Nederland proberen te overtuigen om buitenlandse studenten alsnog een ov-kaart geven. 

Ministerie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken hield echter voet bij stuk door te stellen dat studenten uit andere EU-landen niet gratis of met een gereduceerd tarief mogen reizen.

In 2014 kaarte het Europese Commissie de zaak aan bij het Europees Hof, maar dat stelt Nederland nu in het gelijk. Omdat een ov-kaart gezien mag worden als een studiebeurs of lening, kan Nederland studenten uit andere EU-landen een ov-kaart blijven weigeren.