
NS-baas wil niet op voorhand instemmen met uitkomst Fyra-alternatief
Dat zegt Van Boxtel donderdag tijdens een rondetafelgesprek over de spoorwegvervoerder in de Tweede Kamer.
Het kabinet kondigde eind april een marktverkenning aan naar een beter alternatief voor de Fyra, omdat het door de NS gepresenteerde alternatief, de Intercity Direct, geen volwaardige vervanging is voor de reiziger.
"Ik ga serieus kijken naar de uitkomsten van de marktverkenning, maar ik ga die nooit op voorhand overnemen. Dat is overvragen", zegt Van Boxtel.
Proces van jaren
VVD-Kamerlid Betty de Boer zei eerder tegen NU.nl dat de NS zich op voorhand moet committeren aan de uitkomst daarvan.
Van Boxtel: "We halen zelf alles uit de kast om de Intercity Direct ernstig te gaan verbeteren. Dat is een proces van jaren." Hij wil ook benadrukken dat er wel degelijk wordt gereden op de HSL. "We moeten wegblijven van het beeld dat er niets gebeurt op die lijn. Er wordt heel veel op gereden."
Mocht er een andere vervoerder worden aangewezen om over de hogesnelheidslijn (HSL) naar België te rijden, dan loopt die vervoerder volgens Van Boxtel "tegen exact dezelfde problemen op hetzelfde traject" aan.
Maar zo ver komt het wat hem betreft niet. "Je moet er juridisch zuiver naar kijken. Wij hebben die vervoersconcessie gekregen. Die voeren we nu ook uit."
De overheid, 100 procent eigenaar van de NS, heeft het vervoer over de HSL-Zuid tot en met 2024 in een concessie exclusief uitbesteed aan de vervoerder.
Van Boxtel: "Los van of iets goed gegaan is of niet; het is de realiteit. Ik zou geen knip voor mijn neus waard zijn als ik niet zou zeggen: ik sta voor het NS-belang."
Wereldvreemd
Anne Hettinga, voorzitter van vervoerdersorganisatie FMN en directeur van Arriva, noemt de marktverkenning van het kabinet "een wereldvreemd voorstel".
"Die marktverkenning is niet op basis van gelijkwaardigheid. Kijk ook naar andere partijen en maak daar beleid op", zegt Hettinga.
FMN, een samenwerking tussen Veolia, Arriva, Connexxion en Syntus, heeft in 2013 een voorstel ingediend om over de HSL te gaan rijden. Volgens Hettinga kon daarmee binnen drie jaar treinen over de HSL rijden. "Dat plan was de moeite waard om te bekijken, maar we kregen geen respons", aldus Hettinga.
Na het debacle met de Fyra, de HSL-trein die slechts enkele weken reed, oordeelde een parlementaire enquêtecommissie vorig jaar oktober hard over het optreden van vrijwel alle betrokken partijen. Toenmalig staatssecretaris Wilma Mansveld trad af na de publicatie van het rapport.
