Er dreigt mogelijk een confrontatie tussen de Eerste en Tweede Kamer over de renovatie van het Binnenhof in Den Haag.

Woensdag liet een meerderheid van de Tweede Kamer weten het plan te steunen om de renovatie binnen vijf jaar af te ronden, maar die meerderheid bestaat niet in de Eerste Kamer, aldus NRC Handelsblad.

"De meeste fracties daar vinden dat het Binnenhof tijdens de verbouwing op zijn minst gedeeltelijk open moet blijven", aldus Joris Backer van D66 en tevens senaatsondervoorzitter. "En de Eerste Kamer is niet alleen medewetgever, maar ook bewoner van het Binnenhof."

Ook de Haagse gemeenteraad laat zich uit over de kwestie. De lokale D66, CDA en de Stadspartij willen wachten met het maken van een keuze totdat de praktische en economische consequenties van de verbouwing in kaart zijn gebracht. Er kan dan niet worden uitgesloten dat de keuze valt op een gefaseerde variant, aldus het college van burgemeester en wethouders.

Bereikbaarheid

Een renovatie in vijf jaar tijd heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Het gehele complex wordt in dat geval een bouwplaats waar zo'n 2.200 bouwvakkers hun werk uitvoeren. De complete renovatie gaat zo'n 475 miljoen euro kosten. Een gefaseerde renovatie kost 50 miljoen euro extra en zal twee jaar langer duren, aldus minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst.